THRACIAN ULTRA

Ягодинска Пещера Ултра 95

Трасето на ултра маратон Ягодинска Пещера Ултра 95 се провежда около Ягодинска Пещера и много забележителности в района. Тъй като пещерата е проходна, състезателите ще минат по цялата дължина на пещерата, но ще посятят и връх Перелик и град Триград, както и други красиви села в Родопите.

Регистрация

Старта на състезанието ще е от 7:00 сутринта на 27 Май 2023 в центъра на с. Широка Лъка.

Обща дължина: 95 км

Обща положителна денивелация: 5700 D+

Трасето минава по туристически маршрут Е8.

Свали трак от тук: GPS (last update 16.02.2022).

Широка лъка
Старт/финалът на състезанието Тракия Ултра 50 се намира в село Широка лъка. То е разположено в долината на широколъшката река, между двата родопски дяла Перелишки и Чернатица. Името идва от старобългарската дума за извивка, кривина.
Село Широка лъка е действащ архитектурен и фолклорен резерват. Тук можете да посетите къщата на Капитан Петко войвода, която е била и негов щаб, двете църкви, уникални със своя стил – за едната се предполага, че е изографисана от братята Димитър и Захари Зограф, Килийното училище, функционирало до средата на миналия век. В селото са съхранени много автентични къщи в типичния за Родопите архитектурен стил – двуетажни, с еркери и вътрешно дървено стълбище. Най-известни са Сгуровската, Учиковската, Григоровската къща.

Върхове Драганица и Сулицки
Още в първите 3 км от трасето се изкачват върховете Драганица и Сулицки. От южната страна на Сулицки връх се намира горски резерват Черночето – един от масивите в Европа, където се срещат вековни дървета от чадъровиден черен бор.

Село Солища
На път за най-високия връх в Родопите се минава през село Солища. Най-чистият въздух на територията на България се намира тук, затова дишайте с пълни гърди докато бягате и се вслушайте в звънката песен на камбаната, за отливката на която хората заделили всичкото си сребро.

Връх Перелик
Със своите 2191 метра Голям Перелик е най-високият връх в Родопите. Маршрутът на състезанието минава точно до подножието му, тъй като на върха е разположено поделение на Българската армия и достъпът е забранен.

Връх Карлък/Орфей
Връх Карлък, познат още като връх Орфей, е втори по големина връх в Родопите със своите 2188 м. Смята се, че името има индоевропейски произход и идва от думите кар – скала и лъка – стърнище, поляна и в тази етимилогия се превежда като “връх с каменни поляни”. Звучи предизвикателно, нали?

Село Мугла
Според една легенда овчари крадат моми от Смолян и с тях основават селото. Но според повечето хора, първите жители са се установили на това място заради чистата и приятна на вкус вода. Нарича се Мугла, защото много често потъва в мъгла. Селото е богато на карстови извори, а околностите са интересни за спелеолозите с пещерите си.

Село Чамла
Запустялото село Чамла формално е най-високо разположеното село в България – на 1650 м.н.в., защото землището административно все още се води за село, макар тук отдавна да няма дори сезонни обитатели. Намира се близо до село Мугла и Триградското ждрело.

Село Гьоврен
Селото има прекрасно южно изложение и е разположено около един от най-големите карстови региони в Родопите. Има изглед към много известни родопски върхове. Над селото е разположен връх „Каба таш“, на който се намира една от най-красивата дестинации за пешеходен, офроуд и селски туризъм. Каба Таш се намира на 1650 m надморска височина. Наблюдава се по-голямата част от Родопите, Пирин, Рила и част от далечните гръцки планини

„Орлово око“ е платформа за наблюдение и туристическа атракция в Западните Родопи. Платформата е построена на ръба на скала, разположена на 1563 метра надморска височина. Денивелацията по отвес от платформата до шосето в Буйновското ждрело е повече от 600 метра. От платформата могат да се наблюдават Буйновското ждрело, село БориноЧала, село Ягодина, а в далечината – части от ПиринРила и планини в Гърция.[1]

Ягодинска пещера
Ягодинската пещера е дълга 10 км и е разположена на три етажа, от които само третият (най-нисък) е облагороден и електрифициран. За туристите в него е изградена 1100-метрова пътека. Входът и изходът към този етаж са изкуствено прокопани тунели с дължина съответно 150 и 80 м. Общата денивелация на пещерата е 36 м.
По време на събитието, състезателите ще могат да преминат през цялата дължина на пещерата.

Триград
Шосето до Триград преминава през фантастичното едноименно ждрело и покрай пещерата Дяволското гърло. Пътят се промъква през скалите, а небето остава като светла ивица. Скалистите брегове се издигат като отвесни стени, високи над стотина метра, а горният им отвор не е повече от 20-30 м.

Екопътека Казанджа дере
Стъпка по стъпка трасето на Тракия Ултра преминава през забележителната начална част на екопътека Казанджа дере и уникалната каскада от водопади и вирове, образувани в течение на хилядолетия. Отделете време и се насладете на гледките.

Хижа Ледницата
Намира се в живописната местност Кикеза в подножието на хребета Мурсалица, на хубава обзорна поляна на 1680 м.н.в.

Село Гела
Между двата големци на Родопите – Перелик и Карлък -Орфей се е сгушило древното село Гела. Основаването на селото се губи в древността – основано е още от тракийските племена. На много места около селото може да се видят останки от траките и римляните, а ранно и късно християнски легенди допълват богатата история на селото.
Според една от по-древните легенди, свързани със селото, това е родното място на прочутият Орфей, а входът на подземното царство, където той слязъл да търси своята възлюбена Евридика е близката пещера Дяволското гърло.

Село Заевите
Малкото и китно селце е разположено на стръмен планински склон и ще очаква с нетърпение състезателите по трасето. Остава още малко до края на състезанието.